kovacskati
kovacskati
Kossuth-díj

 
A kezdet
 
Menü
 
Vidámság

Békés Boldog Karácsonyt 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
 
számláló
Indulás: 2011-12-12
 
Életrajz

A kezdetek

Zenei karrierje gimnazista korában indult. Kovács Kati rock- és dzsesszénekesnőként tűnt fel, gimnáziumi amatőr zenekarával 1962-ben, az első Ki mit tud?-on. A megyei selejtezőn még továbbjutott, majd a élő műsorba nem jutott be mert Little Richard rock and roll stílusú dalával a zsűri eltanácsolta mondván, hogy "itt énekelni kell, nem üvöltözni". Kovács Kati már 1963-ban felkeltette filmesek érdeklődését és a filmrendezők meglátták benne az ideális főszereplőt. Bacsó Péter Nyáron egyszerű című filmjében ajánlott főszerepet, amit egy vetkőzős jelenet miatt nem vállalt el, de a film főcímdalát ő énekeli. 1964-ben élőben szerepelt a Magyar Televízió által közvetített országos vetélkedőműsorban, ahol Eger városát képviselte.

A '60-as évek

Az igazi ismertséget 1965-ben nyerte el, mikor elindult a második Ki mit tud?-on, amire édesanyja adta be a jelentkezést. Ezt a versenyt meg is nyerte, és ő lett az év hangja. A siker tovább folytatódott, mikor 1966-ban Nem leszek a játékszered című dalával megnyerte az első Táncdalfesztivált. Egycsapásra országos hírű sztár lett. Ebben az évben meg is jelent első lemeze ’’Nem leszek a játékszered’’ címmel. Rockos stílusával és rekedt hangjával nagy népszerűségnek örvendett. Ebben az évben újra felkeresték a filmrendezők és több filmszerepet ajánlottak neki. Egy év leforgása alatt 7 filmben szerepelt, a legtöbben főszerepet játszott. 1968-as Pécsi Filmfesztiválon a legjobb női alakítás díját is megkapta. Filmjeiben olyan neves partnerei voltak, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Horváth Teri, Kállai Ferenc. A 60-as évek végén már Magyarország egyik legelismertebb énekesnőjeként dolgozott külföldön. 1969-ben megjelent első külföldi lemeze The Park City címmel. Rádiókban rengeteg felvétele készült, és számos koncertje volt és lemezeket készített a 60-as évek három korszakalkotó zenekarával, az Illéssel, a Metróval, az Omegával.

A '70-es évek

Az1970-es években már mint elismert előadóművésznek, sorra jelentek meg lemezei itthon és külföldön, 1972-ben ismét Táncdalfesztivált nyert az Add már, uram, az esőt! című dalával. Pár hónappal később ugyanezzel a dallal a Drezdában rendezett Nemzetközi Dalfesztivált is megnyerte, a dalnak akkora sikere volt, hogy lefordították német, finn és japán nyelvre is. 1974-ben Írországban I. díjat nyert akkoriban a világ egyik legnagyobb dalversenyén, a Castlebar Song Contesten. Ez a verseny hasonló műsor volt mint ma az Eurovíziós Dalfesztivál. A sikereket követően rengeteget turnézott külföldön. 1973–tól 1976-ig a Locomotiv GT együttessel dolgozott együtt, közös albumok (Kovács Kati és a Locomotiv GT, Kati, Rock and roller, Közel a Naphoz). 1974-ben a Locomotiv GT-vel készített lemezeivel ismét élvonalba került itthon. Dalai állandó listavezetők voltak. Közös tv-show-t is készítettek velük. Gyakran járt Európai országokban, sorra jelentek meg lemezei Németországban is. Ezek után ebben az évben Németországban a legnépszerűbb külföldi énekesnőnek választották. A következő évben Angliában a Music Week című popzenei szaklap The Star of the Year (Az Év Sztárja) címet adta neki[4]. Még ugyanebben az évben főszereplő lett a Holnaptól nem szeretlek című rádiós musicalben, 1976-ban pedig a Kell néha egy kis csavargás című rádiós musicalben kapott főszerepet. Előbbit a Gemini együttessel, utóbbit Hofi Gézával és Koós Jánossal készítette. Hárman alakították ki a zenés paródiaműfaj első trióját. Az Örökzöld fehérben-feketében című tévéfilmben prózai-zenei szerepet kapott. 1977-ben megjelent a Ha legközelebb látlak című dala, ami az első magyar diszkósláger lett. Szintén az év énekesnője díjat nyerte el itthon és az NDK-ban. 1977-től egy új időszak indult, először a V’73, majd az Universal együttes lett a kísérő zenekara. Tíz év közös munka alatt összesen 2400 közös koncertjük volt, bejárták egész Európát és Ázsiát. 1978-ban az Illés együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega együttes szövegírójával, Adamis Annával készítette új albumát. Ez az énekesnő egyetlen betiltott lemeze, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat politikai és üzleti okok miatt levett a polcokról.

A '80-as évek

A 80-as évektől Demjén Ferenccel és a V’Moto-Rockkal készíti lemezeit. 1980-ban kapta első állami kitüntetését, kimagasló munkásságáért SZOT-díjjal tüntették ki. Februárban egy hónapos turnéra ment ki Kubába az Universal együttes kíséretében. Ez év december 27-én a Kertészeti Egyetem Klubja és a Pesti Műsor Popmeccs Gáláján az LGT és a V'Moto-Rock kíséretében adott koncertet, miközben Presser Gábor dobolt, Lerch István zongorázott. 1981. július 11-én szombaton este élő televíziós adásban egyórás koncertet adott a Győri Nemzeti Színházból az Universal együttes kíséretében, vendégei: Sztevanovity Zorán, Lerch István, Bródy János. Egy hónappal később első díjat és előadói díjat nyert a Tánc- és popdalfesztiválon az Újra otthon című dallal. A Táncdalfesztiválok történetében Kovács Kati az egyetlen női előadó, akinek sikerült háromszor is megnyernie a versenyt. 1982-ben, Sztevanovity Zoránnal, bemutatták Játssz még! című közös duettjüket (amit a "zenészek himnusza"-ként szokták emlegetni) a Tessék választani! című műsorban, a dal az Ifjúsági Magazin, a Magyar Rádió és a Magyar Ifjúság slágerlistáin egyaránt első helyen végzett. Szörényi Levente eredetileg neki szánta az 1983-ban bemutatott István, a király című rockoperában Sarolt szerepét, de ez csak 1992-ben, a sevillai világkiállításon valósult meg. A V'Moto-Rock együttessel készített Elfutok című dalát több nyelven is előadták külföldi énekesek, például Dalida francia énekesnő. 1984-ben közös koncertturnéra indult Zoránnal. Szilveszterkor mutatták be 1. videoklipjét, mely az Érj utol című albumán szereplő Szép szavak című dalból készült. 1985 decemberében részt vett a magyar Élő segély Afrikáért című óriáskoncerten a Budapest Sportcsarnokban ahol a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjai léptek fel. 1986-ban kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenységéért megkapta legrangosabb zenei elismerést Liszt Ferenc-díjat, az énekesnő volt a harmadik a könnyűzenében aki ezt a díjat megkapta. Kovács Kati azon kevés női szólisták egyike, akinek 1987-ben eladott hazai albumai elérték az 1 000 000 példányszámot, bár egyes források szerint már sokkal korábban elérte ezt a számot. 1988-ban megnyerte a Tessék választani! '88 fesztivált a Kiabálj rám című számával.

A '90-es évek

A 90-es években még mindig sorra jelennek meg lemezei. Az évtizedben több nagy koncertet adott a Budai Parkszínpadon, Erkel Színházban és a Budapest Kongresszusi Központban. 1990-től műsorvezetője lett a A sikerkovácsa című műsornak, ahol olyan neves művészek voltak vendégei, mint Gianni Morandi. 1991-ben a "Nagy Generáció" tagjaként közreműködött a Várj, míg felkel majd a nap, majd 1992-ben a Fújom a dalt című dalok feldolgozásában és videoklipjében. 1991-ben Pierrot Mechanikus narancs című musicaljében játszott. 1992 tavaszán a sevillai világkiállításon Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájában játszotta Sarolt szerepét. Nyáron 2. helyezést ért el a Jobb ez így nekem című dallal az Egri Táncdalfesztiválon. 1993-ban ismét Szörényi Leventével dolgozott, az Atilla, Isten kardja című rockoperában játszotta az egyik főszerepet. Ezekben az években számos gyermekrajzfilm betétdalát énekelte, mint például a Robin Hood, A két tukán, Tekeregér stb. 1994-ben művészi pályája elismeréseként A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetést vehette át a Parlamentben. 1995-ben Vangelis 1492 című művére írt magyar szöveget, melyet több kereskedelmi rádió is rendszeresen játszik, a dal Vangéliszhez is eljutott, aki levélben gratulált az énekesnőnek. Még ebben az évben jubileumi koncertet adott. 1999-ben újra megjelent alakja a mozivásznon is, ezúttal önmagát alakította a Rosszfiúk című filmben. 19992002 között Haumann Péterrel vezette a Slágertévé című tv-műsort. A műsor a Magyar Televízió történetének egyik legsikeresebb műsora lett, hétről hétre közel kétmillióan követték nyomon a televízió képernyőjén.

2000-es évek

2002-ben megjelenik 25. albuma: Gyere, szeress!. 2003-ban szerepel a Boldog születésnapot című filmben. A régi szerzőpáros, Koncz Tibor és Szenes Iván újra dalokat írt neki (például Gyere, szeress). Állandó szereplője a Magyar Televízió hetente jelentkező Szenes Turné című műsorának. A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért 2006-ban Artisjus Életmű Díjat kapott. 2007. március 9-én Németországban német felvételeiből álló válogatásalbuma jelent meg. 2007. június 25-én a az ország legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet a Headline Band kíséretében. 2008. március 22-én a Magyar Televízióban a Rocklexikon című műsorsorozat egyik részében az énekesnő életpályáját mutatták be. 2008. július 19-én a magyar Music Television MTV LGT Icon című műsorában a Szólj rám, ha hangosan énekelek című dallal lépett fel a siófoki Coke Club színpadán Jamie Winchester és Hrutka Róbert zenekarának kíséretében. A dal frissen felvett stúdióváltozata 2009-ben jelent meg CD-n. 2008. október 6-án a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben harmadszorra adott önálló koncertet. 2009. szeptember 13-án a Magyar Dal Napja alkalmából rendezett műsorban láthattuk mint a magyar dal jeles képviselőjét. 2009. október 23-án az A38 Hajón adott klubkoncertet a The Qualitons funk-beat zenekar kíséretében. Az énekesnő 2009 végétől Headline Band és a Qualitons együttes kíséretében ad koncerteket. Az elmúlt két évtizedben nem volt olyan időszak, amikor ilyen sok zenekari kíséretű önálló koncertet adott volna az énekesnő a funk, beat, rock és dzsessz műfajában. 2009 Karácsony másnapján a Petőfi Csarnokban lépett fel Póka Egon vendégeként a Pókarácsony elnevezésű rockkoncerten.

2010-es évek

2010 tavaszán országos turnéra indult a The Qualitons együttessel, nyáron pedig a Póka Egon Experience kíséretével. 2010-ben Christina Aguilera Grammy-díjas amerikai énekesnő feldolgozta az Add már, uram, az esőt című dalát, ez Woohoo-ként szerepel Bionic című lemezén. Az énekesnő 2010-es év legnagyobb fesztiváljain adott koncertet, többek között az EFOTTon és a Sziget Fesztiválon is. Szeptemberben fontos szereplője volt 2010-es Magyar Dal Napjának, mivel fővárosa Eger volt, ezért az énekesnő munkásságát is bemutatták. Októberben részt vett a Közép-Kelet Európa egyik jelentős zenei eseményén és legrangosabb szakmai kiállításán, a Hangfoglaláson. December 3-án a 2010-es Prima Primissima díjátadó Gálán lépett fel a Művészetek Palotájában. December 18-án a magyar X-Faktorban Takács Nikolassal duettben énekelte Ha legközelebb látlak című dalát, az RTL Klubon. December 27-én a Syma Csarnokban lépett fel Fenyő Miklós vendégeként a Fenyő Ünnep elnevezésű rock and roll koncerten. 2011. január 4-én az RTL Klub XXI. század című műsor bemutatta az énekesnő életét és hogyan lett az ország egyik legnagyobb énekesnője. 2011. március 15-én újabb magas rangú állami kitüntetéssel tüntette ki a köztársasági elnök, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át a Parlamentben, nagy népszerűségnek örvendő, magas fokú igényességgel tolmácsolt előadóművészetéért. Júniusban ismét koncerted ad a legnagyobb hazai fesztiválon az EFOTTON, Gönczi Gábor Smile együttesének kíséretében. Június 16-án Budapest díszpolgára címmel tüntették ki.[5] . A '70-es, '80-as években hanglemezen kiadott stúdióalbuma közül 2011-ben tizenegy jelent meg CD-n új kiadásban. 2011 szeptember 11-én a Magyar Dal Napján Egerben ad koncertet Highway Band kíséretében, valamint a művésznő életéből kiállítást is rendeznek az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Októberben egy 4 új válogatásalbumból álló gyűjteményes (CD-Box) válogatása jelent. 

Nemzetközi sikerek

Kovács Kati előtt megcsillant a lehetőség, hogy világsztár legyen. Tehetségére a vasfüggönyön túl is felfigyeltek, tévészereplésekre, koncertekre, lemezfelvételekre hívták. 1971-ben Kovács Kati vezette a slágerlistát az NDK-ban Solang’ es Liebe gibt című dallal, amelyet Günter Loose és az akkoriban igen népszerű James Last bátyja írt Kai Warner művésznéven. A dal felkerült egy válogatáslemezre is, amely szintén sikert aratott. A nyugatnémet közönség élőben szerette volna látni és hallani Kovács Katit, koncertekre, lemezfelvételekre hívták ki. 1972-ben a magyar küldöttség tagjaként utazott ki a cannes-i MIDEM-gálára. Véletlenül fedezte fel, hogy a japánok az ő egyik dalával reklámozzák magukat és a Yamaha-dalfesztivált. Amikor erre felhívta a japán képviselő figyelmét, szerződést tettek elé, hogy legyen a Yamaha-fesztivál díszvendége. 1974-ben jelent meg első önálló albuma Németországban (Kati Kovács). Több nemzetközi fesztivált nyert meg, hozott haza díjakat pl.: Stockholmban, Drezdában, Tokióban stb. Öt önálló műsora volt Németországban. Külön TV-show-t rendeztek neki még Lengyelországban, Bulgáriában is. 1974-ben legnépszerűbb külföldi énekesnőnek, 1976-ban pedig az év énekesnőjének választották Németországban, majd 1975-ben az Év Sztárja-díjat vehette át Angliában. Olyan világhírű együttesekkel dolgozhatott mint például a Led Zeppelin vagy a Who együttes, és duettet énekelt például Gianni Morandival is. Több dala is külföldön listavezető volt, több nyelvre lefordították, és olyan külföldi énekesek valamint világsztárok dolgozták már fel mint Christina Aguilera.[6] Az énekesnőnek összesen 20 önálló külföldi lemeze jelent meg összesen, többek között Japánban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban és Bulgáriában, valamint közreműködött még huszonöt német, két angol és egy-egy bolgár, olasz, osztrák, orosz és cseh albumon.

forrás: www.vidipedia.hu

 
facebook

Kovács kati rajongói klub a facebook oldalon

 
zenekarok oldalai

Videók

Kovács Kati rajongói oldal

Koncertek fotói

 

vörösklub gportal

lordklub gportal

demjenrozsi gportal

 
HIRDETÉS

 

 

 
Tartalom

Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com