kovacskati
kovacskati
Kossuth-díj

 
A kezdet
 
Menü
 
Vidámság

Békés Boldog Karácsonyt 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
óra
 
számláló
Indulás: 2011-12-12
 
Életrajz

A kezdetek

Zenei karrierje gimnazista korában indult. Kovács Kati rock- és dzsesszénekesnőként tűnt fel, gimnáziumi amatőr zenekarával 1962-ben, az első Ki mit tud?-on. A megyei selejtezőn még továbbjutott, majd a élő műsorba nem jutott be mert Little Richard rock and roll stílusú dalával a zsűri eltanácsolta mondván, hogy "itt énekelni kell, nem üvöltözni". Kovács Kati már 1963-ban felkeltette filmesek érdeklődését és a filmrendezők meglátták benne az ideális főszereplőt. Bacsó Péter Nyáron egyszerű című filmjében ajánlott főszerepet, amit egy vetkőzős jelenet miatt nem vállalt el, de a film főcímdalát ő énekeli. 1964-ben élőben szerepelt a Magyar Televízió által közvetített országos vetélkedőműsorban, ahol Eger városát képviselte.

A '60-as évek

Az igazi ismertséget 1965-ben nyerte el, mikor elindult a második Ki mit tud?-on, amire édesanyja adta be a jelentkezést. Ezt a versenyt meg is nyerte, és ő lett az év hangja. A siker tovább folytatódott, mikor 1966-ban Nem leszek a játékszered című dalával megnyerte az első Táncdalfesztivált. Egycsapásra országos hírű sztár lett. Ebben az évben meg is jelent első lemeze ’’Nem leszek a játékszered’’ címmel. Rockos stílusával és rekedt hangjával nagy népszerűségnek örvendett. Ebben az évben újra felkeresték a filmrendezők és több filmszerepet ajánlottak neki. Egy év leforgása alatt 7 filmben szerepelt, a legtöbben főszerepet játszott. 1968-as Pécsi Filmfesztiválon a legjobb női alakítás díját is megkapta. Filmjeiben olyan neves partnerei voltak, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Horváth Teri, Kállai Ferenc. A 60-as évek végén már Magyarország egyik legelismertebb énekesnőjeként dolgozott külföldön. 1969-ben megjelent első külföldi lemeze The Park City címmel. Rádiókban rengeteg felvétele készült, és számos koncertje volt és lemezeket készített a 60-as évek három korszakalkotó zenekarával, az Illéssel, a Metróval, az Omegával.

A '70-es évek

Az1970-es években már mint elismert előadóművésznek, sorra jelentek meg lemezei itthon és külföldön, 1972-ben ismét Táncdalfesztivált nyert az Add már, uram, az esőt! című dalával. Pár hónappal később ugyanezzel a dallal a Drezdában rendezett Nemzetközi Dalfesztivált is megnyerte, a dalnak akkora sikere volt, hogy lefordították német, finn és japán nyelvre is. 1974-ben Írországban I. díjat nyert akkoriban a világ egyik legnagyobb dalversenyén, a Castlebar Song Contesten. Ez a verseny hasonló műsor volt mint ma az Eurovíziós Dalfesztivál. A sikereket követően rengeteget turnézott külföldön. 1973–tól 1976-ig a Locomotiv GT együttessel dolgozott együtt, közös albumok (Kovács Kati és a Locomotiv GT, Kati, Rock and roller, Közel a Naphoz). 1974-ben a Locomotiv GT-vel készített lemezeivel ismét élvonalba került itthon. Dalai állandó listavezetők voltak. Közös tv-show-t is készítettek velük. Gyakran járt Európai országokban, sorra jelentek meg lemezei Németországban is. Ezek után ebben az évben Németországban a legnépszerűbb külföldi énekesnőnek választották. A következő évben Angliában a Music Week című popzenei szaklap The Star of the Year (Az Év Sztárja) címet adta neki[4]. Még ugyanebben az évben főszereplő lett a Holnaptól nem szeretlek című rádiós musicalben, 1976-ban pedig a Kell néha egy kis csavargás című rádiós musicalben kapott főszerepet. Előbbit a Gemini együttessel, utóbbit Hofi Gézával és Koós Jánossal készítette. Hárman alakították ki a zenés paródiaműfaj első trióját. Az Örökzöld fehérben-feketében című tévéfilmben prózai-zenei szerepet kapott. 1977-ben megjelent a Ha legközelebb látlak című dala, ami az első magyar diszkósláger lett. Szintén az év énekesnője díjat nyerte el itthon és az NDK-ban. 1977-től egy új időszak indult, először a V’73, majd az Universal együttes lett a kísérő zenekara. Tíz év közös munka alatt összesen 2400 közös koncertjük volt, bejárták egész Európát és Ázsiát. 1978-ban az Illés együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega együttes szövegírójával, Adamis Annával készítette új albumát. Ez az énekesnő egyetlen betiltott lemeze, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat politikai és üzleti okok miatt levett a polcokról.

A '80-as évek

A 80-as évektől Demjén Ferenccel és a V’Moto-Rockkal készíti lemezeit. 1980-ban kapta első állami kitüntetését, kimagasló munkásságáért SZOT-díjjal tüntették ki. Februárban egy hónapos turnéra ment ki Kubába az Universal együttes kíséretében. Ez év december 27-én a Kertészeti Egyetem Klubja és a Pesti Műsor Popmeccs Gáláján az LGT és a V'Moto-Rock kíséretében adott koncertet, miközben Presser Gábor dobolt, Lerch István zongorázott. 1981. július 11-én szombaton este élő televíziós adásban egyórás koncertet adott a Győri Nemzeti Színházból az Universal együttes kíséretében, vendégei: Sztevanovity Zorán, Lerch István, Bródy János. Egy hónappal később első díjat és előadói díjat nyert a Tánc- és popdalfesztiválon az Újra otthon című dallal. A Táncdalfesztiválok történetében Kovács Kati az egyetlen női előadó, akinek sikerült háromszor is megnyernie a versenyt. 1982-ben, Sztevanovity Zoránnal, bemutatták Játssz még! című közös duettjüket (amit a "zenészek himnusza"-ként szokták emlegetni) a Tessék választani! című műsorban, a dal az Ifjúsági Magazin, a Magyar Rádió és a Magyar Ifjúság slágerlistáin egyaránt első helyen végzett. Szörényi Levente eredetileg neki szánta az 1983-ban bemutatott István, a király című rockoperában Sarolt szerepét, de ez csak 1992-ben, a sevillai világkiállításon valósult meg. A V'Moto-Rock együttessel készített Elfutok című dalát több nyelven is előadták külföldi énekesek, például Dalida francia énekesnő. 1984-ben közös koncertturnéra indult Zoránnal. Szilveszterkor mutatták be 1. videoklipjét, mely az Érj utol című albumán szereplő Szép szavak című dalból készült. 1985 decemberében részt vett a magyar Élő segély Afrikáért című óriáskoncerten a Budapest Sportcsarnokban ahol a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjai léptek fel. 1986-ban kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenységéért megkapta legrangosabb zenei elismerést Liszt Ferenc-díjat, az énekesnő volt a harmadik a könnyűzenében aki ezt a díjat megkapta. Kovács Kati azon kevés női szólisták egyike, akinek 1987-ben eladott hazai albumai elérték az 1 000 000 példányszámot, bár egyes források szerint már sokkal korábban elérte ezt a számot. 1988-ban megnyerte a Tessék választani! '88 fesztivált a Kiabálj rám című számával.

A '90-es évek

A 90-es években még mindig sorra jelennek meg lemezei. Az évtizedben több nagy koncertet adott a Budai Parkszínpadon, Erkel Színházban és a Budapest Kongresszusi Központban. 1990-től műsorvezetője lett a A sikerkovácsa című műsornak, ahol olyan neves művészek voltak vendégei, mint Gianni Morandi. 1991-ben a "Nagy Generáció" tagjaként közreműködött a Várj, míg felkel majd a nap, majd 1992-ben a Fújom a dalt című dalok feldolgozásában és videoklipjében. 1991-ben Pierrot Mechanikus narancs című musicaljében játszott. 1992 tavaszán a sevillai világkiállításon Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájában játszotta Sarolt szerepét. Nyáron 2. helyezést ért el a Jobb ez így nekem című dallal az Egri Táncdalfesztiválon. 1993-ban ismét Szörényi Leventével dolgozott, az Atilla, Isten kardja című rockoperában játszotta az egyik főszerepet. Ezekben az években számos gyermekrajzfilm betétdalát énekelte, mint például a Robin Hood, A két tukán, Tekeregér stb. 1994-ben művészi pályája elismeréseként A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetést vehette át a Parlamentben. 1995-ben Vangelis 1492 című művére írt magyar szöveget, melyet több kereskedelmi rádió is rendszeresen játszik, a dal Vangéliszhez is eljutott, aki levélben gratulált az énekesnőnek. Még ebben az évben jubileumi koncertet adott. 1999-ben újra megjelent alakja a mozivásznon is, ezúttal önmagát alakította a Rosszfiúk című filmben. 19992002 között Haumann Péterrel vezette a Slágertévé című tv-műsort. A műsor a Magyar Televízió történetének egyik legsikeresebb műsora lett, hétről hétre közel kétmillióan követték nyomon a televízió képernyőjén.

2000-es évek

2002-ben megjelenik 25. albuma: Gyere, szeress!. 2003-ban szerepel a Boldog születésnapot című filmben. A régi szerzőpáros, Koncz Tibor és Szenes Iván újra dalokat írt neki (például Gyere, szeress). Állandó szereplője a Magyar Televízió hetente jelentkező Szenes Turné című műsorának. A magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért 2006-ban Artisjus Életmű Díjat kapott. 2007. március 9-én Németországban német felvételeiből álló válogatásalbuma jelent meg. 2007. június 25-én a az ország legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet a Headline Band kíséretében. 2008. március 22-én a Magyar Televízióban a Rocklexikon című műsorsorozat egyik részében az énekesnő életpályáját mutatták be. 2008. július 19-én a magyar Music Television MTV LGT Icon című műsorában a Szólj rám, ha hangosan énekelek című dallal lépett fel a siófoki Coke Club színpadán Jamie Winchester és Hrutka Róbert zenekarának kíséretében. A dal frissen felvett stúdióváltozata 2009-ben jelent meg CD-n. 2008. október 6-án a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben harmadszorra adott önálló koncertet. 2009. szeptember 13-án a Magyar Dal Napja alkalmából rendezett műsorban láthattuk mint a magyar dal jeles képviselőjét. 2009. október 23-án az A38 Hajón adott klubkoncertet a The Qualitons funk-beat zenekar kíséretében. Az énekesnő 2009 végétől Headline Band és a Qualitons együttes kíséretében ad koncerteket. Az elmúlt két évtizedben nem volt olyan időszak, amikor ilyen sok zenekari kíséretű önálló koncertet adott volna az énekesnő a funk, beat, rock és dzsessz műfajában. 2009 Karácsony másnapján a Petőfi Csarnokban lépett fel Póka Egon vendégeként a Pókarácsony elnevezésű rockkoncerten.

2010-es évek

2010 tavaszán országos turnéra indult a The Qualitons együttessel, nyáron pedig a Póka Egon Experience kíséretével. 2010-ben Christina Aguilera Grammy-díjas amerikai énekesnő feldolgozta az Add már, uram, az esőt című dalát, ez Woohoo-ként szerepel Bionic című lemezén. Az énekesnő 2010-es év legnagyobb fesztiváljain adott koncertet, többek között az EFOTTon és a Sziget Fesztiválon is. Szeptemberben fontos szereplője volt 2010-es Magyar Dal Napjának, mivel fővárosa Eger volt, ezért az énekesnő munkásságát is bemutatták. Októberben részt vett a Közép-Kelet Európa egyik jelentős zenei eseményén és legrangosabb szakmai kiállításán, a Hangfoglaláson. December 3-án a 2010-es Prima Primissima díjátadó Gálán lépett fel a Művészetek Palotájában. December 18-án a magyar X-Faktorban Takács Nikolassal duettben énekelte Ha legközelebb látlak című dalát, az RTL Klubon. December 27-én a Syma Csarnokban lépett fel Fenyő Miklós vendégeként a Fenyő Ünnep elnevezésű rock and roll koncerten. 2011. január 4-én az RTL Klub XXI. század című műsor bemutatta az énekesnő életét és hogyan lett az ország egyik legnagyobb énekesnője. 2011. március 15-én újabb magas rangú állami kitüntetéssel tüntette ki a köztársasági elnök, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át a Parlamentben, nagy népszerűségnek örvendő, magas fokú igényességgel tolmácsolt előadóművészetéért. Júniusban ismét koncerted ad a legnagyobb hazai fesztiválon az EFOTTON, Gönczi Gábor Smile együttesének kíséretében. Június 16-án Budapest díszpolgára címmel tüntették ki.[5] . A '70-es, '80-as években hanglemezen kiadott stúdióalbuma közül 2011-ben tizenegy jelent meg CD-n új kiadásban. 2011 szeptember 11-én a Magyar Dal Napján Egerben ad koncertet Highway Band kíséretében, valamint a művésznő életéből kiállítást is rendeznek az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Októberben egy 4 új válogatásalbumból álló gyűjteményes (CD-Box) válogatása jelent. 

Nemzetközi sikerek

Kovács Kati előtt megcsillant a lehetőség, hogy világsztár legyen. Tehetségére a vasfüggönyön túl is felfigyeltek, tévészereplésekre, koncertekre, lemezfelvételekre hívták. 1971-ben Kovács Kati vezette a slágerlistát az NDK-ban Solang’ es Liebe gibt című dallal, amelyet Günter Loose és az akkoriban igen népszerű James Last bátyja írt Kai Warner művésznéven. A dal felkerült egy válogatáslemezre is, amely szintén sikert aratott. A nyugatnémet közönség élőben szerette volna látni és hallani Kovács Katit, koncertekre, lemezfelvételekre hívták ki. 1972-ben a magyar küldöttség tagjaként utazott ki a cannes-i MIDEM-gálára. Véletlenül fedezte fel, hogy a japánok az ő egyik dalával reklámozzák magukat és a Yamaha-dalfesztivált. Amikor erre felhívta a japán képviselő figyelmét, szerződést tettek elé, hogy legyen a Yamaha-fesztivál díszvendége. 1974-ben jelent meg első önálló albuma Németországban (Kati Kovács). Több nemzetközi fesztivált nyert meg, hozott haza díjakat pl.: Stockholmban, Drezdában, Tokióban stb. Öt önálló műsora volt Németországban. Külön TV-show-t rendeztek neki még Lengyelországban, Bulgáriában is. 1974-ben legnépszerűbb külföldi énekesnőnek, 1976-ban pedig az év énekesnőjének választották Németországban, majd 1975-ben az Év Sztárja-díjat vehette át Angliában. Olyan világhírű együttesekkel dolgozhatott mint például a Led Zeppelin vagy a Who együttes, és duettet énekelt például Gianni Morandival is. Több dala is külföldön listavezető volt, több nyelvre lefordították, és olyan külföldi énekesek valamint világsztárok dolgozták már fel mint Christina Aguilera.[6] Az énekesnőnek összesen 20 önálló külföldi lemeze jelent meg összesen, többek között Japánban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban és Bulgáriában, valamint közreműködött még huszonöt német, két angol és egy-egy bolgár, olasz, osztrák, orosz és cseh albumon.

forrás: www.vidipedia.hu

 
facebook

Kovács kati rajongói klub a facebook oldalon

 
zenekarok oldalai

Videók

Kovács Kati rajongói oldal

Koncertek fotói

 

vörösklub gportal

lordklub gportal

demjenrozsi gportal

 
HIRDETÉS

 

 

 
Tartalom

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu